Skip to main content

Achteras revisie

De achteras is terug van Biesheuvel en is helemaal nagekeken, de sperwerking is afgesteld en het differentieel is voorzien van nieuwe lagers. De as is verder helemaal voorzien van nieuwe PU bussen, een stalen staartstuk en een versterkte aandrijfas. Het sper is een 40% platensper van ZF.

Achteras compleet

Achteras compleet

Achteras met sper

Achteras met sper

Versterke aandrijfas

Versterke aandrijfas

De as is gemonteerd maar we hadden wat problemen met het nieuwe lager en nieuwe rubber in de traverse. Daar zit nu een gegoten rubber met lager in van biesheuvel. Probleem opgelost.

 

Hieronder het verloop van het achteras euvel. In totaal twee assen gekocht waarvan de eerste defect was, de 2e as had wel een sper maar ook daar waren de lagers van defect. De nieuwe versterkte aandrijfas was ook krom dus al met al een lange rit geworden maar nu moet alles goed zijn.

Achteras 1

De nieuwe achteras blijkt niet in orde te zijn, vanaf 100KM/U begint de achteras te trillen en bij gas los wordt het nog erger. Ook vertrouw ik het limited slip niet, de achterkant heeft nu twee keer last gehad van erg veel overstuur. Dit terwijl de snelheid erg laag was. Het plan is nu om tijdelijk de oude as weer eronder te zetten en dan gaan we kijken wat er met deze aan de hand is. 

De oude achteras zit er weer onder compleet met mijn oude aandrijfas. De aandrijfas hebben wij gecontroleerd of deze krom is en helaas, zie het onderstaande filmpje.

Achteras 2

Ondertussen een nieuwe achteras gekocht, compleet met een 40% Zf sper differentieel met een 3,89 overbrenging.

Ook de laatste as met sper is niet goed, de lagers zijn versleten dus die dienen vervangen te worden. Als ik dit laat doen ben ik tussen de €750,- en €950,- kwijt inclusief de lagers. De lagers zelf zijn bij krause nog gewoon te koop voor circa €340,- maar de kosten van het gereedschap wat ervoor nodig is zijn te hoog dus ik laat de as door Biesheuvel afstellen en voorzien van nieuwe lagers. Op deze website kun je trouwens een goede handleiding vinden om het zelf te doen.

 Afgelopen vrijdag een 2e hands achteras opgehaald zodat ik deze kan opbouwen met mijn nieuwe remmen en limited slipp dif. Verder worden alle bussen van PU, er komt een verstevigde aandrijfas in van biesheuvel. Deze kan meer vermogen aan. 

  verstevigde aandrijfas biesheuvel1

De as komt in een nieuwe stalen staartstuk, deze vervangt de standaard lichtmetale versie.

Er komen nieuwe wiellagers in. Uiteraard worden alle rubbers en seals vervangen en vernieuwd. De rest van de foto's kun je vinden vanaf week 46.