Skip to main content

Rollenbank bij Beek autoracing

De auto is bij Beek Autoracing op de rollenbank afgesteld. Ik had smiddags een afspraak en we werden in een leuke sfeer ontvangen. Van Klaas kregen we een soort mini rondleiding tussen de complete Porsches, Mini's, de Porsche blokken en een hele mooie oude Vauxhall Magnum door. Het fotoboek van vervlogen tijden werd opgezocht en getoond. Klaas zelf blijkt vroeger zelf ook de Ascona cup te hebben gereden en recentelijk zijn oude Ascona weer in bezit te hebben. Helaas wegens tijdgebrek er nog niets aan kunnen doen. Heerlijk zoals er daar met hun klanten en ons als petrolheads wordt omgesprongen.7D246BED F369 4164 8687 74887D72AB47

De Ascona werd opgespannen en Ghisbert gaf ons een goede uitleg...........

De bank werd op de auto afgesteld, de rolweerstand en de toeren werden bepaald, sproeiers opgemeten, ontsteking bepaald waarna hij klaar was voor de eerste run. De eerste run, 167 pk waarbij de motor te veel brandstof kreeg. De venturi’s werden bekeken en te klein bevonden. Er zaten 3 x 36mm en 1 x 35mm in.... ze werden vervangen voor 40mm venturi’s. De 2e run was een stuk beter maar nog steeds niet de waarden waar ik op hoopte. 179pk@257NM. Nog een 3e run gedaan met een iets aangepaste ontsteking (van 29 graden naar 31 graden) maar dat deed niet veel.

vermogen

We waren met 2 auto's, de 2e een Kadett C, waar ook een 2.4 CIH motor in ligt, die recent in Geldermalsen op de rollenbank was geweest. Ghisbert bood aan deze ook te rollen zodoende een goed vergelijk te hebben. Bij Speedcentre 201pk@272NM, nu had de Kadett 179,9pk@230NM. Oftewel de bank in Geldermalsen blijkt een redelijke toverbank te zijn waardoor ook mijn verwachting te hoog was. Hierbij de twee metingen in 1 uitdraai, zwart mijn Opel Ascona, rood de Opel Kadett.

 194A2B28 0B0A 4FE8 BB37 254750A2F484

Al met al een leuke en leerzame dag. Ze weten waar ze mee bezig zijn daar bij Beek Auto Racing, ze nemen de tijd voor je, werken nauwkeurig en hebben er gewoon verstand van. Waar voor je geld.

Nu gaan we onderzoeken waarom mijn motor "zo weinig" vermogen heeft, het zal waarschijnlijk in de kop zitten. Maar de motor loopt heerlijk, pakt van onderuit nog steeds goed op ondanks de grotere venturi’s en heeft voor een 8 klepper serieus vermogen.