Skip to main content

Sper achteras revisie

Mijn achteras begon vreemde geluiden te maken en had erg veel speling.

Dat moest opgelost worden maar ik wilde wel dat de auto mobiel bleef dus heb ik een 2e hands achteras gekocht. Deze 2e hands achteras deze bleek bij openmaken geheel doorgelast te zijn dus wij weer terug, de verkoper had er meerdere liggen dus dat was geen probleem. 

De 2e achteras hebben we gemonteerd waarna wij met de sper achteras aan de slag konden. Omdat nu de hoogte van het pignonwiel goed stond dachten we simpel deze op te kunnen meten waarvan we met de nieuwe lagers op het zelfde getal uit moesten komen. Dat ging niet volgens plan, we hebben een hele stellage gemaakt om nauwkeurig te kunnen meten maar iedere keer als wij de meetstellage losmaken en opnieuw bevestigen kregen we andere waarden. Nooit kwamen we op hetzelfde nulpunt uit.

Gelukkig konden we van een andere Ascona liefhebber het juiste gereedschap lenen, een meetdoorn op maat.

Met behulp van deze meetdoorn en ons zelfgemaakte caliber van 73mm is goed de hoogte af te lezen van het pignonwiel. Nu konden we het pignonwiel verwijderen en volgens de handleiding op deze website de lagers monteren, hoogte aflezen, juiste hoeveelheid shims er tussen, nogmaals opmeten en erna definitief monteren met de drukring.

Hierna was het differentieel en het kroonwiel aan de beurt. Hier hebben we de lagers van gedemonteerd, het verschil opgemeten in de lagers (die er niet was) en alles shims en de nieuwe lagers gemonteerd. Hierna konden we de tandflankspelen opmeten, die was 0.31. Dat was te veel ondanks dat het drukvlak er goed uit zag. Dus lagers eraf en shims van rechts naar links. Hierna was de speling 0.21 maar tesamen met een mooi drukvlak leek ons dit goed. 

Het sper zelf heeft ook veel speling op de sateliet tandwielen. Maar aangezien dit een sper is zonder preload zal dit wel goed zijn dus hier heb ik weinig aan kunnen doen. Niemand heeft de juiste drukplaten of asjes op voorraad. Misschien kijk ik daar nog wel eens een keer naar.

De achteras weer gemonteerd en hij is lekker stil en loopt mooi. Weer wat geleerd!!