Skip to main content

Motorschade stoter

Nadat we de motorolie eruit hebben laten lopen zien we heel veel ijzerdeeltje op de magnetische carterplug en ook in de olie als we daar met een img 20220205 105429magneet door heen gaan. Het oliefilter maken we open en die zit ook vol met ijzerdeeltjes maar gelukkig maar aan 1 kant dus er is niets doorheen gegaan. We besluiten het blok eruit te halen om de schade op te nemen. We halen het kleppendeksel eraf en het valt ons gelijk op dat 1 rollenrocker helemaal los zit, niet de moer maar wel de rocker. 

Stoter en nokkenas

We verwijderen de rollenrocker en proberen de lichtgewicht holle stoter eruit te halen maar dat lukt niet. De stoter heeft enorme bramen aan de onderzijde. Uiteindelijk verwijderen we eerst de nokkenas om de stoter er van onderuit uit te tikken. Helaas heeft ook de nokkenas op die nok schade.

Kop

De kop heeft ook schade, de lagers zijn versleten maar ook de klepgeleiders zijn niet goed meer. Ik betwijfel of het laatste niet gewoon slijtage is maar in elk geval moeten ze allemaal vervangen worden.

Lagers

Na een eerste controle van twee lagerschalen ziet alles er normaal uit. De overige lagers zien er ook egaal uit, geen krassen oid. Helaas wel lagerschade in de kop.

Cilinders

De hoonsporen zijn nog goed te zien dus dat ziet er allemaal netjes uit.

Oliepomp

Het deksel heeft wel wat slijtsporen maar niets ernstig. Binnen kort ook even het drukventiel controleren. Het deksel heeft ook schade, de plunjer zat vast en is beschadigt. Ik heb deze vervangen door een deksel van een diesel.

Al met al gelukkig niet veel schade, mede dankzij de goede oliefilters die ik altijd koop. Maar omdat we toch het hele blok moeten spoelen gaat alles maar los en vervang ik ook de lagers die ik nog heb liggen. De koppakking gaan we hergebruiken, dat heb ik al vaker gedaan. Nieuwe stoters heb ik liggen, ik moet alleen op zoek naar een Catcams 4600105 nokkenas want ik heb geen zin weer alles af te laten stellen, lukt dat niet dan gaat de Kent cams OP244 erin die ik nog heb liggen. Ik ga ook de klepveren en hoedjes vervangen waant ik verdenk dat de veren te slap zijn en dat de oorzaak is van de schade.

  • Aangemaakt op .
  • Hits: 149